dinsdag 2 juni 2009

Donder en Bliksem op de Braassemmermeer

en wie er nog meer over wil lezen kan op de bovenstaande titel klikken:

den hier de regen die we over ons heen kregen een enorme partij!
De Braassem lag precies in temidden van het natuurgeweld!
hier de cijfers van het KNMI van die nacht later door Aad per email opgevraagd.

Maandagnacht lagen we op de Braassem voor anker met rondom bliksem en donder, opeens barstte de storm los in een paar seconden wakkerde de wind aan.
We lagen te midden van al dat geweld, ons schip draaide om het anker en rolde heen en weer, plotseling zagen we onze raddingsboei langszeilen gevolgd door onze kleine buitenboordtrap, de stoelen op het voordek schoven tegen de bolders aan en de vlaggelijn brak.
De grote buitenboordtrap die aan de railing hing, schoof naar achteren, Aad (op mijn verzoek met reddingsvest aan) kon hem, ter hoogte van de stuurhut nog net op tijd binnenboord halen,

We hebben de hele nacht in de stuurhut gezeten, in afwachting van de volgende stormaanval. Het vreemde is dat ons internet bleef werken ondanks alles we konden op de buienradar de volgende bui zien komen.
Wat heel vreemd was dat Amber onze Siamees rustig tussen ons in op de bank in de stuurhut lag te slapen, (als je de stofzuiger aanzet weet-ie niet waar hij het zoeken moet).
Het was een heksenketel, op een gegeven moment om 3.30 regende het zo hard dat we niets meer zagen om het schip heen was een grijs regengordijn het zicht was ca. 1 mtr, we lagen vlakbij de oever maar we zagen niets. Het enige wat ik kon uitbrengen was:"Jezus Aad, ik zie niets"
Het water werd tussen de dichte stuurhutdeur doorgeperst,het liep als een waterval de trap af, het ruim in.
Het anker krabde, dus we zijn in de storm ca. een halve km. opgeschoven met anker en al, we waren blij dat we niet op de kant terecht kwamen maar met de motor konden we eerst over het anker heenvaren, een eindje van de oever wegkomen, en de kop een beetje in de wind houden,
Als je niets ziet en vlakbij de wal ligt is dat toch wel behoorlijk spannend.
Tot overmnaat van ramp werden we verrast door onze luchthoorn die uit zichzelf luid begon te toeteren. Sluiting in de stroomkast van de stuurhut, de hoofdschakelaar omgezet, maar even later begon hij weer de lampen buiten gingen aan, kortom spookachtig.
Toen we de stoppen eruit hadden hield het gelukkig weer op.
.s morgens om 5.30 begon het wat te schemeren, we hebben het anker gelicht en zijn naar Oude Wetering gevaren, ons roer trok, wilde niet rechtuir blijvenstaan er was duidelijk iets mis.
Later toen we aan de wal lagen konden we goed zien dat het behoorlijk scheef stond.
De volgende middag Kwam Ron onze buurman die toevallig in de buurt was even kijken, hij sommeerde ons dat we het bootje moesten laten zakken, hij wilde even kijken wat er precies aan de hand was, maar je begrijpt het al uit het bootje kon je dat toch niet echt goed zien, dus kleren uit en duiken, typisch Ron.

Dus hebben we de volgende ochtend de verzekering gebeld en een werf in Alphen.
Daar kunnen we woensdag na Pinksteren terecht daarna varen we dan naar Gouda (als de reparatie snel gedaan kan worden varen we daarna naar Wageningen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een heftig avontuur.
Ik hoop dat de schade meevalt en dat de Anthonetta gauw aan haar volgende reis kan beginnen.

groet Erik a/b Oane Jacoba